For support please email or pm Christopher christopher@snowestonline.com



Upgrade to Premium
Ski-Doo: S-2000 and older 1998 and older, all models in the S-2000 chassis and older chassis models
Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-17-2016, 08:36 PM
73 oly 340 73 oly 340 is offline
Currently: Not set.
Join Date: Oct 2016
Location: Near edmonton
Basic Member
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
73 oly 340 is an unknown quantity at this point
Default 1973 340 olympique backfiring and bogging

Hi im new to forums and sled mechanics so i rebuilt my 1973 340 olympique a short time ago after finding out one cylinder had zero compression so i got it done and it ran great for a little while lots of power and rpm's but now it idles fine but after that it just backfires and boggs alot and no power, theres no electric leaks visible in the dark so now i just dont know what to do thanks for any advice . I just rechecked the compression since after the rebuild and its now way down at 94 psi a side

Last edited by 73 oly 340; 10-18-2016 at 07:32 PM. Reason: New info
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #2  
Old 10-21-2016, 05:02 AM
eddy's Avatar
eddy eddy is offline
Currently: Dirt Bike Season!
Join Date: Jul 2001
Location: Sammamish WA
Age: 62
Posts: 1,054
Thanks: 40
Thanked 188 Times in 136 Posts
Rep Power: 13016864
eddy has a reputation beyond reputeeddy has a reputation beyond reputeeddy has a reputation beyond reputeeddy has a reputation beyond reputeeddy has a reputation beyond reputeeddy has a reputation beyond reputeeddy has a reputation beyond reputeeddy has a reputation beyond reputeeddy has a reputation beyond reputeeddy has a reputation beyond reputeeddy has a reputation beyond repute
Default 340

Fuel pump weak?
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #3  
Old 10-21-2016, 05:22 AM
joshkoltes's Avatar
joshkoltes joshkoltes is offline
Currently: TOO MANY PROJECTS!
Join Date: Dec 2007
Location: ranchester, wy - nashua, mn
Age: 36
Posts: 3,309
Thanks: 606
Thanked 508 Times in 350 Posts
Rep Power: 21474850
joshkoltes has a reputation beyond reputejoshkoltes has a reputation beyond reputejoshkoltes has a reputation beyond reputejoshkoltes has a reputation beyond reputejoshkoltes has a reputation beyond reputejoshkoltes has a reputation beyond reputejoshkoltes has a reputation beyond reputejoshkoltes has a reputation beyond reputejoshkoltes has a reputation beyond reputejoshkoltes has a reputation beyond reputejoshkoltes has a reputation beyond repute
Garage
Default

when you say a little while do you mean a little while last year? if yes then re clean your carbs. if you mean a little while a week ago start at the tank make sure its clean with fresh fuel. sure the line in the tank hasn't rotted off and the brass screen is still on the end of the hose, buy a pump rebuild kit, check the vacuum line from the pump to the case- actually just replace the line they often get weather checked.

if you found debris in the tank re clean the carbs
__________________
Snow
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #4  
Old 10-21-2016, 10:16 AM
73 oly 340 73 oly 340 is offline
Currently: Not set.
Join Date: Oct 2016
Location: Near edmonton
Basic Member
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
73 oly 340 is an unknown quantity at this point
Default

I rebuilt it last winter and it sat outside with a tarp over it and i also just noticed it spits alot of gas from the carburator, It has lots of vaccum and rebuilt the carburator last year
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #5  
Old 10-21-2016, 10:18 AM
73 oly 340 73 oly 340 is offline
Currently: Not set.
Join Date: Oct 2016
Location: Near edmonton
Basic Member
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
73 oly 340 is an unknown quantity at this point
Default

Ill change the lines and clean the carb today, thanks for the advice
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #6  
Old 11-23-2016, 06:08 PM
Ox's Avatar
Ox Ox is offline
Currently: New sled and ready to roll!
Join Date: Jul 2001
Location: NW Ohio
Age: 51
Posts: 740
Thanks: 16
Thanked 52 Times in 45 Posts
Rep Power: 5843715
Ox has disabled reputation
Default

Quote:
I just rechecked the compression since after the rebuild and its now way down at 94 psi a side

... and it runs?


What PSI did you have when it ran right?


I'd be lookin' for the missing PSI!

I had a '72 Olympic, but then it was a 335 single lung.


.
__________________
Looks like I lost my old post count ... AGAIN....
Hey - it was a good run while it lasted...

Ask me about aftermarket Doo recoils.

Life Insurance
Death Insurance
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Thread — 2008 m8 bogging at 6500 rpm then backfiring Thread Starter — muffins51 Forum — Arctic Cat: M Series Replies — 6 Last Post — 12-20-2015 04:40 PM
Thread — 2005 340 edge bogging Thread Starter — eelman Forum — Polaris: EDGE Replies — 4 Last Post — 01-14-2013 06:46 PM
Thread — Question about 71' Olympique Thread Starter — ITC Forum — Ski-Doo: S-2000 and older Replies — 1 Last Post — 12-26-2012 07:28 PM
Thread — bogging and backfiring Thread Starter — mulisha 900 Forum — Polaris: 900 Replies — 7 Last Post — 10-07-2010 08:33 AM
Thread — 340 Bearcat backfiring? Thread Starter — TIGguy Forum — Arctic Cat Replies — 0 Last Post — 12-16-2008 12:41 PM

All times are GMT -6. The time now is 10:40 PM.

no new posts