For support please email or pm Christopher christopher@snowestonline.com



Upgrade to Premium
Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-30-2018, 01:52 PM
Leewheat Leewheat is offline
Currently: Not set.
Join Date: Nov 2016
Basic Member
Age: 31
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Leewheat is an unknown quantity at this point
Post 2016 summit throttle postion sensor

I have a 2016 summit x and have a starting issue. It only happens a few times a season but a few times the sled will be running fine, shut it off, and it will not start. It acts as though the kill switch or rip cord is pulled off. Nothing. But we seem to pull and pull on it, messing with kill switch, rip cord, tipping it on its side, and all of the sudden just roars to life like nothing happened. Its always happened after a lot of heavy riding, possibly mostly in real deep powder, and never has seemed to be related to the kill switch or rip cord, mostly messing with them cause it was logical place to start. Mostly had results with tipping the machine on its side, (getting pissed and being rough with it) and then it runs. My thoughts are a throttle position sensor or is there a moisture sensor in the air intake system that might be keeping it from running? It happens so infrequently I haven't gotten to worried about it and it has always started after a while, but one of these times I feel it will bite me in the ass.
Also this sled does not have electric start.
Any ideas would be appreciated.
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #2  
Old 10-02-2018, 08:29 AM
WyoRado WyoRado is offline
Currently: Not set.
Join Date: Dec 2017
Location: Silt, CO
Basic Member
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 7 Posts
Rep Power: 0
WyoRado has a reputation beyond reputeWyoRado has a reputation beyond reputeWyoRado has a reputation beyond reputeWyoRado has a reputation beyond reputeWyoRado has a reputation beyond reputeWyoRado has a reputation beyond reputeWyoRado has a reputation beyond reputeWyoRado has a reputation beyond reputeWyoRado has a reputation beyond reputeWyoRado has a reputation beyond reputeWyoRado has a reputation beyond repute
Default

I had a similar issue. Sled started great when it was cold, once hot, there would be random times it did not want to start. Turned out to be a fuel pressure issue. There is a lot of info and back posts on this. I took mine to my dealer, he was able to test the pressure and fix it under warranty.
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #3  
Old 10-02-2018, 08:40 AM
Leewheat Leewheat is offline
Currently: Not set.
Join Date: Nov 2016
Basic Member
Age: 31
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Leewheat is an unknown quantity at this point
Default

I will look into those threads. Thank you!!
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #4  
Old 10-10-2018, 08:42 AM
hillclimbx hillclimbx is offline
Currently: really wishing it would snow
Join Date: Feb 2010
Location: Central MN
Age: 35
Posts: 32
Thanks: 28
Thanked 18 Times in 3 Posts
Rep Power: 0
hillclimbx has a reputation beyond reputehillclimbx has a reputation beyond reputehillclimbx has a reputation beyond reputehillclimbx has a reputation beyond reputehillclimbx has a reputation beyond reputehillclimbx has a reputation beyond reputehillclimbx has a reputation beyond reputehillclimbx has a reputation beyond reputehillclimbx has a reputation beyond reputehillclimbx has a reputation beyond reputehillclimbx has a reputation beyond repute
Default

I believe ski doo has a reflash for a high elevation hot start issue.
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #5  
Old 10-10-2018, 08:48 AM
Leewheat Leewheat is offline
Currently: Not set.
Join Date: Nov 2016
Basic Member
Age: 31
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Leewheat is an unknown quantity at this point
Default

Ok. I looked into the fuel regulator threads and feel like that is my exact problem. I am going to tear that apart first and see if that fixes my problem, but will also look into the flash for hot restarts. Thanks.
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #6  
Old 10-11-2018, 07:06 AM
Blk88GT's Avatar
Blk88GT Blk88GT is online now
Currently: Patiently waiting for my '19
Join Date: Nov 2007
Location: Winnipeg, Manitoba
Posts: 4,786
Thanks: 1,330
Thanked 1,004 Times in 598 Posts
Rep Power: 21474851
Blk88GT has a reputation beyond reputeBlk88GT has a reputation beyond reputeBlk88GT has a reputation beyond reputeBlk88GT has a reputation beyond reputeBlk88GT has a reputation beyond reputeBlk88GT has a reputation beyond reputeBlk88GT has a reputation beyond reputeBlk88GT has a reputation beyond reputeBlk88GT has a reputation beyond reputeBlk88GT has a reputation beyond reputeBlk88GT has a reputation beyond repute
Default

Had the same issue with my 16. I had the flash, which did nothing. I had the fuel pump assembly replaced under warranty and the hot start issue improved drastically. I've found that a fresh set of plugs every season helps, no matter what the maintenance guide says....
__________________
2016 Summit X T3 154
Reply With Quote


1 out of 1 members found this post helpful. Rate this post: Yes | No
  #7  
Old 10-11-2018, 09:50 AM
Leewheat Leewheat is offline
Currently: Not set.
Join Date: Nov 2016
Basic Member
Age: 31
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Leewheat is an unknown quantity at this point
Default

Thanks. Yes after what I have read on the fuel pressure I'm 99% that is my problem. Since warranty is over, I bought just the fuel regulator for ~$50 instead of $400 for a whole fuel pump and regulator. Wondering if I should also replace my fuel pump while I'm going through the trouble of removing it.... Now I'm second guessing not replacing it...
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
Reply

Bookmarks

Tags
skidoo 800 xm 163, starting problem, throttle position sensor

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Thread — Throttle sensor? Thread Starter — cr187 Forum — Polaris: Pro-Ride Replies — 15 Last Post — 11-24-2013 02:35 PM
Thread — Throttle position sensor? Thread Starter — tmaiwa Forum — Arctic Cat: 1M Replies — 1 Last Post — 01-31-2011 08:01 AM
Thread — throttle postion sensror m1000 Thread Starter — Kakwa S.F Forum — Arctic Cat Replies — 6 Last Post — 11-28-2008 02:23 AM
Thread — throttle position sensor??? Thread Starter — obile Forum — Yamaha Replies — 6 Last Post — 01-25-2008 01:02 AM

All times are GMT -6. The time now is 10:20 AM.

no new posts