For support please email or pm Christopher christopher@snowestonline.com



Upgrade to Premium
Polaris: IQ 2005-Current, all models in the IQ and IQ Raw chassis
Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-03-2013, 08:27 PM
SaskRMK SaskRMK is offline
Currently: keepin it taped
Join Date: Sep 2010
Location: Saskatoon,SK
Posts: 433
Thanks: 5
Thanked 26 Times in 24 Posts
Rep Power: 0
SaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond repute
Default 09 600 cylinder pictures from idling after rebuilt top end

I just replaced my top end after i noticed the compression just dipped below 100. I had a leaky oil pump earlier in the season but I replaced it before anything happened so this was probably the culprit of the loss in compression. I had rode another 1000 miles after I replaced the pump on the same cylinders and pistons.

I swapped out my cylinders for fresh ones from CV tech and also installed SPI Pistons. After bringing the sled up to temp in my garage twice after the rebuild I decided to tear into it again to ensure nothing bad was happening.
(It only takes me 30-40 minutes to tear a top end off these sleds) My PTO cylinder was perfect and the non PTO side looked like this.



Does this look normal? the rings appeared to have little brown spots on the outside. I re-assembled the sled, took it out with a tank of mixed fuel for break it and rode it for 5 hours under 7000 rpm with no issues.

Just looking for some opinions on that cylinder, It has zero miles just a start up and brought to temp. Everything was covered in VES gold during assembly

Thanks for looking
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #2  
Old 02-03-2013, 08:48 PM
m8magicandmystery's Avatar
m8magicandmystery m8magicandmystery is offline
Currently: [Too Long]
Join Date: Jan 2008
Location: Yukon
Posts: 7,743
Thanks: 3,235
Thanked 2,078 Times in 1,313 Posts
Rep Power: 21474854
m8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond repute
Default

so is the compression close to each other..??...if the marks can not be felt..??..i think if you have the mixed gas...good break-in and patient warm-ups you just may be ok..


what do you have to lose now..??...do you think the rings could still snag a port..??
__________________
07/m8 141 900 bigbore, Stm valves, Bdx oil delete, adj fuel reg, bumper kit ,Rock rollers, light hub and rotor and post brace, Fastlane no snows and 9 inch 2 wheel kit ,Dayton weights, Shift assist, Timbersled intake, Mtn tamer and Barkbuster with fox evols , Diamond s hood, Boss shorty seat ,Rox risers, Koso egts , a/r , water temp guage .Mod ski's. 911 cover

400 pounds...!!!!!!!
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #3  
Old 02-03-2013, 09:01 PM
slash's Avatar
slash slash is offline
Currently: ahhh back to work
Join Date: Jul 2008
Location: IDAHO FALLS 83404
Parts Moderator & Chat Box Cop
Age: 59
Posts: 2,726
Thanks: 548
Thanked 715 Times in 490 Posts
Rep Power: 21474849
slash has a reputation beyond reputeslash has a reputation beyond reputeslash has a reputation beyond reputeslash has a reputation beyond reputeslash has a reputation beyond reputeslash has a reputation beyond reputeslash has a reputation beyond reputeslash has a reputation beyond reputeslash has a reputation beyond reputeslash has a reputation beyond reputeslash has a reputation beyond repute
Garage
Default

looks like it was not real clean ,I put mine in the dishwasher and run cascade
it gets them scrubbed up real nice with water hotter than our hands can stand
__________________

09 IQ
KMOD
RAPTORS
2.5 CE
MOHAWKS
SLP PIPE
KOOLME KUSTOMS 660 KIT
TATERSPORTING PORTWORK

[IMG]//www.snowest.com//www.snowest.com/i/snowest-forum-logo.jpg[/IMG]
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #4  
Old 02-03-2013, 09:04 PM
SaskRMK SaskRMK is offline
Currently: keepin it taped
Join Date: Sep 2010
Location: Saskatoon,SK
Posts: 433
Thanks: 5
Thanked 26 Times in 24 Posts
Rep Power: 0
SaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond repute
Default

Its running fine right now i just wanted opinions on that cylinder since the PTO side did not have these marks after idling the sled.

I was just a little surprised to see these marks after the sled was running for less than 5 minutes. A friend just dissasembled his 600 EDGE XC with 13k miles after his crank snapped and his cylinders that have 5k miles were still perfect.

You could not feel the marks. They were Clean reman cylinders right out of the sealed box and bag from Cvtech.

Last edited by SaskRMK; 02-03-2013 at 09:09 PM.
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #5  
Old 02-03-2013, 10:07 PM
m8magicandmystery's Avatar
m8magicandmystery m8magicandmystery is offline
Currently: [Too Long]
Join Date: Jan 2008
Location: Yukon
Posts: 7,743
Thanks: 3,235
Thanked 2,078 Times in 1,313 Posts
Rep Power: 21474854
m8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond reputem8magicandmystery has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by SaskRMK View Post
They were Clean reman cylinders right out of the sealed box and bag from Cvtech.
you can not trust them to be clean..for the installer to clean them is the "last line of defense"...lol..
__________________
07/m8 141 900 bigbore, Stm valves, Bdx oil delete, adj fuel reg, bumper kit ,Rock rollers, light hub and rotor and post brace, Fastlane no snows and 9 inch 2 wheel kit ,Dayton weights, Shift assist, Timbersled intake, Mtn tamer and Barkbuster with fox evols , Diamond s hood, Boss shorty seat ,Rox risers, Koso egts , a/r , water temp guage .Mod ski's. 911 cover

400 pounds...!!!!!!!
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #6  
Old 02-04-2013, 08:54 AM
sled_guy's Avatar
sled_guy sled_guy is offline
Currently: In limbo
Join Date: Jul 2001
Location: Riverton, Utah
Posts: 3,546
Thanks: 0
Thanked 613 Times in 411 Posts
Rep Power: 21474857
sled_guy has a reputation beyond reputesled_guy has a reputation beyond reputesled_guy has a reputation beyond reputesled_guy has a reputation beyond reputesled_guy has a reputation beyond reputesled_guy has a reputation beyond reputesled_guy has a reputation beyond reputesled_guy has a reputation beyond reputesled_guy has a reputation beyond reputesled_guy has a reputation beyond reputesled_guy has a reputation beyond repute
Default

Did you check piston ring end gap? Not normal on a fresh rebuild. Ring installed wrong on the pistons, ring gap too tight, not enough oil on startup... something.

But if you can't feel them you are fine running it... unless it is ring end gap and then when you get it good and hot you will likely stick a ring.

sled_guy
__________________
"Sorry, I thought you could ride"
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
The Following User Says Thank You to sled_guy For This Useful Post:
m8magicandmystery (02-04-2013)
  #7  
Old 02-04-2013, 02:13 PM
SaskRMK SaskRMK is offline
Currently: keepin it taped
Join Date: Sep 2010
Location: Saskatoon,SK
Posts: 433
Thanks: 5
Thanked 26 Times in 24 Posts
Rep Power: 0
SaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond repute
Default

I have rode the sled 60km at half throttle with no issues right up to 125 temp. Cylinders and rings were covered in oil during assembly and i poured a caps worth on top and turned the crank before installing the head. The Ring gap was measured before assembly. Compression is 110 in each hole.
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #8  
Old 02-09-2013, 06:14 AM
SaskRMK SaskRMK is offline
Currently: keepin it taped
Join Date: Sep 2010
Location: Saskatoon,SK
Posts: 433
Thanks: 5
Thanked 26 Times in 24 Posts
Rep Power: 0
SaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond reputeSaskRMK has a reputation beyond repute
Default

UPDATE

well things cant be going that bad I have 124 PSI in each hole after a full tank of mixed fuel for break in
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
The Following User Says Thank You to SaskRMK For This Useful Post:
volcano buster (02-09-2013)
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Thread — 09 CFR 600 Top end F/S Thread Starter — firecat99 Forum — Engine/Engine Parts (Swapmeet) Replies — 6 Last Post — 01-14-2013 09:59 AM
Thread — Who can rebuilt the Top end on the snowmobile I want to buy? Thread Starter — Lights Up Forum — Polaris: Pro-Ride Replies — 7 Last Post — 06-04-2012 09:23 PM
Thread — just rebuilt top end on '05 M7. What to do with oil lines? Thread Starter — RonMexico Forum — Arctic Cat: M Series Replies — 7 Last Post — 03-09-2012 11:04 AM
Thread — 09 600 iqr top end/pipe for sale Thread Starter — ryan6308t Forum — IQR Parts Replies — 4 Last Post — 04-28-2011 04:23 PM
Thread — Will an 09 800 top end work on an 08 600? Thread Starter — ericbigbore Forum — Polaris Replies — 6 Last Post — 01-27-2009 10:07 PM

All times are GMT -6. The time now is 07:51 AM.