For support please email or pm Christopher christopher@snowestonline.com



Upgrade to Premium
Yamaha: 2-stroke Includes all Yamaha 2-strokes, Viper, Mountain Max, etc
Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-11-2017, 07:55 PM
blizzardking blizzardking is offline
Currently: Not set.
Join Date: Oct 2016
Basic Member
Posts: 5
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
blizzardking is an unknown quantity at this point
Default Phazer ** Need help with issue

I have a 93 Phazer that was running great and then all the sudden started running bad. I put new plugs because it ran like I fouled a plug.

Tonight while the sled was running I pulled the right side spark plug connector off - the sled died.

I then put the spark plug connector back on and started the sled and pulled the left spark plug connector off while the sled was running - the sled stayed running.

Bad plug wire or something else? Any thoughts would help..

Thanks in advance for the help!
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #2  
Old 01-11-2017, 08:26 PM
xr650r xr650r is offline
Currently: Not set.
Join Date: Oct 2010
Location: donnelly ,Id
Age: 71
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 4 Posts
Rep Power: 0
xr650r has a reputation beyond reputexr650r has a reputation beyond reputexr650r has a reputation beyond reputexr650r has a reputation beyond reputexr650r has a reputation beyond reputexr650r has a reputation beyond reputexr650r has a reputation beyond reputexr650r has a reputation beyond reputexr650r has a reputation beyond reputexr650r has a reputation beyond reputexr650r has a reputation beyond repute
Default phazer

The best Yamaha mechanic I know that can help you works at Birds of Prey in Caldwell , Id
Dont know phone number but you can look up, his name is Rick Hill. Larry
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
The Following User Says Thank You to xr650r For This Useful Post:
blizzardking (01-11-2017)
  #3  
Old 01-12-2017, 02:12 AM
stingray719's Avatar
stingray719 stingray719 is offline
Currently: 2014 Viper MTX conversion
Join Date: Jan 2008
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 1,689
Thanks: 318
Thanked 387 Times in 266 Posts
Rep Power: 21474848
stingray719 has a reputation beyond reputestingray719 has a reputation beyond reputestingray719 has a reputation beyond reputestingray719 has a reputation beyond reputestingray719 has a reputation beyond reputestingray719 has a reputation beyond reputestingray719 has a reputation beyond reputestingray719 has a reputation beyond reputestingray719 has a reputation beyond reputestingray719 has a reputation beyond reputestingray719 has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by blizzardking View Post
I have a 93 Phazer that was running great and then all the sudden started running bad. I put new plugs because it ran like I fouled a plug.

Tonight while the sled was running I pulled the right side spark plug connector off - the sled died.

I then put the spark plug connector back on and started the sled and pulled the left spark plug connector off while the sled was running - the sled stayed running.

Bad plug wire or something else? Any thoughts would help..

Thanks in advance for the help!
Near impossible to diagnose with so little info, but a blown crankshaft seal can do that and I have seen that more than once on a Phazer. But first*do a compression test.
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #4  
Old 01-12-2017, 07:11 PM
blizzardking blizzardking is offline
Currently: Not set.
Join Date: Oct 2016
Basic Member
Posts: 5
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
blizzardking is an unknown quantity at this point
Default update

Details about what has gone on with this Phazer and what I have done to diagnose the problem.

The sled was running great for several weeks and then one day while I was riding it - the sled started running like it was running on one cylinder. I checked the spark plugs and decided to change them because it ran like I fouled a plug. This has happened many of times on other Phazers we owned (and changing the plugs fixed the issue) .

After reading other posts and the recommended next steps I have done a compression check on both cylinders. Each cylinder is showing at 92.

Any thoughts on what is next?
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #5  
Old 01-12-2017, 07:30 PM
LoneViper LoneViper is offline
Currently: Not set.
Join Date: Nov 2007
Location: Great Falls, Montana
Age: 69
Posts: 389
Thanks: 38
Thanked 149 Times in 92 Posts
Rep Power: 11162193
LoneViper has a reputation beyond reputeLoneViper has a reputation beyond reputeLoneViper has a reputation beyond reputeLoneViper has a reputation beyond reputeLoneViper has a reputation beyond reputeLoneViper has a reputation beyond reputeLoneViper has a reputation beyond reputeLoneViper has a reputation beyond reputeLoneViper has a reputation beyond reputeLoneViper has a reputation beyond reputeLoneViper has a reputation beyond repute
Default

Maybe change the plug cap, go with the NGK though. Might work your way back to the coil.
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #6  
Old 01-12-2017, 08:54 PM
blizzardking blizzardking is offline
Currently: Not set.
Join Date: Oct 2016
Basic Member
Posts: 5
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
blizzardking is an unknown quantity at this point
Default Found the problem

So I started tinkering with the throttle cable and found this to be the issue. Can't believe this was causing the problem.

After moving the throttle cable while it was running the sled died. I then took the plastic off and moved the cable around and found this was the source of the problem.

I appreciate all the updates and help provided! You all rock! Hope this helps someone else when they start working on an old Phazer for the kids. Needless to say my wife and kids will be happy to have this sled fixed so they can continue riding!

All the best to ya,

Blizzardking
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #7  
Old 01-13-2017, 04:24 PM
Aerosled Aerosled is online now
Currently: Not set.
Join Date: Jan 2012
Location: Central Washington
Basic Member
Age: 69
Posts: 176
Thanks: 8
Thanked 241 Times in 70 Posts
Rep Power: 9791139
Aerosled has a reputation beyond reputeAerosled has a reputation beyond reputeAerosled has a reputation beyond reputeAerosled has a reputation beyond reputeAerosled has a reputation beyond reputeAerosled has a reputation beyond reputeAerosled has a reputation beyond reputeAerosled has a reputation beyond reputeAerosled has a reputation beyond reputeAerosled has a reputation beyond reputeAerosled has a reputation beyond repute
Default

That sounds like the TORS (Throttle Overide System). The connections on the wires you'll find on the carburetor at the throttle linkage can be jumped to make it run in an emergency. The purpose of the TORS is to kill the engine if the throttle sticks open.

Also get a new engine to frame ground strap and make sure the connections on it are good and clean and tight.

Last edited by Aerosled; 01-13-2017 at 04:29 PM.
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #8  
Old 01-13-2017, 04:32 PM
whitefish's Avatar
whitefish whitefish is offline
Currently: I have reached the limit of my Free Basic Member reading privileges.
Join Date: Nov 2007
Location: Kent WA
Age: 48
Posts: 1,459
Thanks: 33
Thanked 131 Times in 86 Posts
Rep Power: 9706310
whitefish has a reputation beyond reputewhitefish has a reputation beyond reputewhitefish has a reputation beyond reputewhitefish has a reputation beyond reputewhitefish has a reputation beyond reputewhitefish has a reputation beyond reputewhitefish has a reputation beyond reputewhitefish has a reputation beyond reputewhitefish has a reputation beyond reputewhitefish has a reputation beyond reputewhitefish has a reputation beyond repute
Default

Every issue I have ever had with a phazer has to do with the carbs. Remove, dissemble, clean, inspect repair and install.
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Thread — S/C Phazer Oil Issue Thread Starter — jwright Forum — Yamaha: Boosted Sleds (Turbo or Supercharged) Replies — 2 Last Post — 01-31-2014 09:22 AM
Thread — Supercharged Phazer odd boost issue Thread Starter — stingray719 Forum — Yamaha: Boosted Sleds (Turbo or Supercharged) Replies — 17 Last Post — 12-26-2013 11:33 AM
Thread — ecu issue on phazer 07 Thread Starter — marcel Forum — Phazers! Replies — 6 Last Post — 02-08-2011 11:12 PM
Thread — 07 phazer mtn lite idle issue after ECU update.... Thread Starter — bdubs Forum — Phazers! Replies — 5 Last Post — 01-12-2011 04:43 PM
Thread — 07 Phazer starter issue Thread Starter — RX1MountainMan Forum — Phazers! Replies — 4 Last Post — 01-10-2008 04:28 PM

All times are GMT -6. The time now is 11:45 PM.