For support please email or pm Christopher christopher@snowestonline.com



Upgrade to Premium
Ski-Doo: ZX Sleds 99-2005, all models in the ZX chassis
Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-09-2017, 12:51 AM
Lips97 Lips97 is offline
Currently: Not set.
Join Date: Jan 2017
Basic Member
Age: 20
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Lips97 is an unknown quantity at this point
Exclamation Odd bogging with my 97 mxz x 440

Just picked up a good condition 97 mxz x440 for $800 from some craigslist guy. He had it sitting on the shelf for 7 years and fogged it before storage. Brought it home and cleaned out the carbs and started and ran great. The fuel line in the tank was bad so I cleaned out the tank and put in a new fuel line and grommet. Now I've been riding it around and trying to get it ready for Michigan on the 25th I leave. Well it's been acting goofy. Brought it to the track with my cousin as he races and I'd make it around the track once and it would bog down, only revving to about 4800 where the clutch engages and tryst to kill itself. But when I feather the carbs chocking them by hand it seems to kind of pick itself back up. Seems like it's not getting fuel or something. The primer was bad so I replaced that as it didn't prime, which I don't think that would cause an issue unless it could have been pulling air through it..? Just ordered a used fuel pump as no one sells them, and a roll of fuel line and fuel filters. Will be starting with those as I think it would be a fuel problem. Any other ideas would be appreciated.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	00k0k_cCXJqCEDrNj_600x450.jpg
Views:	128
Size:	171.9 KB
ID:	278681  
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #2  
Old 01-09-2017, 05:30 AM
Slicnic77 Slicnic77 is offline
Currently: Not set.
Join Date: Jan 2017
Basic Member
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Slicnic77 is an unknown quantity at this point
Default

I am having a similar issue with my Mxz 583. I rebuilt the fuel pump and cleaned the pickup filter. Still not getting any fuel to the carbs. I'm going to buy a new primer as that is bad. I'll keep you posted. But look into how much air you have coming out of the crank case vacuum Barb. If you have no air coming out then it is possibly crank seals.
Reply With Quote


1 out of 1 members found this post helpful. Rate this post: Yes | No
  #3  
Old 01-09-2017, 12:26 PM
Lips97 Lips97 is offline
Currently: Not set.
Join Date: Jan 2017
Basic Member
Age: 20
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Lips97 is an unknown quantity at this point
Default

Quote:
Originally Posted by Slicnic77 View Post
I am having a similar issue with my Mxz 583. I rebuilt the fuel pump and cleaned the pickup filter. Still not getting any fuel to the carbs. I'm going to buy a new primer as that is bad. I'll keep you posted. But look into how much air you have coming out of the crank case vacuum Barb. If you have no air coming out then it is possibly crank seals.
I'll be 're doing all of the lines when my fuel pump shows up. It gets fuel till I believe after I ride it for a bit. Didn't really check to see if it wasn't getting fuel when it bogged down. But them when it does, I put fuel in the carbs, and it will run and do the same thing. Thinking the fuel pump can't keep up when 3/4 throttle or something. Just odd it doesn't do it till I ride it a bit. Seems a little boggy from the get go a little too. But that's not the issue as of now.
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #4  
Old 01-09-2017, 12:46 PM
BBP BBP is offline
Currently: Not set.
Join Date: Sep 2009
Location: Yakima Wa
Basic Member
Posts: 410
Thanks: 101
Thanked 52 Times in 38 Posts
Rep Power: 1242854
BBP has a reputation beyond reputeBBP has a reputation beyond reputeBBP has a reputation beyond reputeBBP has a reputation beyond reputeBBP has a reputation beyond reputeBBP has a reputation beyond reputeBBP has a reputation beyond reputeBBP has a reputation beyond reputeBBP has a reputation beyond reputeBBP has a reputation beyond reputeBBP has a reputation beyond repute
Default

Could be a plugged or kinked tank vent line. Jet fell out? Some late 90's models had a screen in the fuel inlet to the carbs, might be plugged. When it acts up, feel your cyl's & see if one is cold to isolate the problem to one side or the other. Check for a fouled plug or just replace them.
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #5  
Old 01-09-2017, 01:03 PM
Lips97 Lips97 is offline
Currently: Not set.
Join Date: Jan 2017
Basic Member
Age: 20
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Lips97 is an unknown quantity at this point
Default

Replaced the pugs, took out the small filters in carbs. It is running too much oil as I tried running 32-1 . Plugs had oil on them. Cleaned the carbs 4 times and jetted it to 240. Has New plugs, and I will be switching to run 40-1 Already 're did the fuel line from the tank. Motor stays cool enough to hold my hands on it after riding it hard.
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #6  
Old 01-10-2017, 08:41 AM
jheitzman's Avatar
jheitzman jheitzman is offline
Currently: Not set.
Join Date: Jun 2011
Location: Milltown, SD
Age: 36
Posts: 161
Thanks: 59
Thanked 16 Times in 15 Posts
Rep Power: 605305
jheitzman has a reputation beyond reputejheitzman has a reputation beyond reputejheitzman has a reputation beyond reputejheitzman has a reputation beyond reputejheitzman has a reputation beyond reputejheitzman has a reputation beyond reputejheitzman has a reputation beyond reputejheitzman has a reputation beyond reputejheitzman has a reputation beyond reputejheitzman has a reputation beyond reputejheitzman has a reputation beyond repute
Default

Make sure the vacuum line from the crank case to the fuel pump is not dry rotted and cracked.

Josh
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
  #7  
Old 01-10-2017, 09:31 PM
Lips97 Lips97 is offline
Currently: Not set.
Join Date: Jan 2017
Basic Member
Age: 20
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Lips97 is an unknown quantity at this point
Default

I pulled the motor and am 're doing all the lines and fuel pump tomorrow
Reply With Quote


Rate this post: Yes | No
Reply

Bookmarks

Tags
boggy, fuel, issues, mxz

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Thread — FS: 03 mxz rev 440 race chassis w/ 151" tunnel ext, 440 nun Thread Starter — ctowles Forum — Chassis/Tunnel (Swapmeet) Replies — 6 Last Post — 09-04-2011 10:18 PM
Thread — 2007 Skidoo mxz 440 Thread Starter — williams_19 Forum — Ski-Doo (Swapmeet) Replies — 0 Last Post — 11-11-2009 08:05 PM
Thread — odd bogging will run fine with choke on. Thread Starter — sildoc Forum — Ski-Doo Replies — 13 Last Post — 01-18-2009 12:17 AM
Thread — Questions about 2004 MXZ X 440 Thread Starter — crazy8 Forum — Ski-Doo Replies — 3 Last Post — 01-16-2009 11:41 PM
Thread — 1996 MXZ 440 Gearing, Need Help Please! Thread Starter — TwoTopThrasher Forum — Performance/Modified Replies — 5 Last Post — 12-06-2007 11:34 AM

All times are GMT -6. The time now is 04:58 PM.

no new posts