SnoWest Snowmobile Forum

SnoWest Snowmobile Forum (https://www.snowest.com/forum/index.php)
-   Arctic Cat: Proclimb M (https://www.snowest.com/forum/forumdisplay.php?f=329)
-   -   Broken Pipe (https://www.snowest.com/forum/showthread.php?t=441696)

Radar78 03-22-2018 11:50 AM

Broken Pipe
 
I bought a carryover Ď16 LTD M8000 this year. After the first 150 miles I noticed the tab that holds the spring between the pipe and silencer had broken off of the pipe. My dealer warrantied the pipe but I noticed now after roughly 300 miles, the same tab has broken again. Anybody else ever seen this? Why is it breaking and is there a fix? Everything lines up very well so Iím kinda confused.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Radar78 03-24-2018 08:02 PM

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...0d88b9cfe5.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

summ8rmk 03-24-2018 10:09 PM

Interesting.
I wonder if the 2016 is different than the older ones?
My 14 had 2,000 miles no problem.

[emoji507][emoji192]

spoon 03-29-2018 01:24 PM

Quote:

Originally Posted by Radar78 (Post 4143208)
I bought a carryover Ď16 LTD M8000 this year. After the first 150 miles I noticed the tab that holds the spring between the pipe and silencer had broken off of the pipe. My dealer warrantied the pipe but I noticed now after roughly 300 miles, the same tab has broken again. Anybody else ever seen this? Why is it breaking and is there a fix? Everything lines up very well so Iím kinda confused.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Do you have an aftermarket silencer? If so there may be too much tension on spring. My 16 has 1000 miles no issues with a can on it.

mbcat 03-30-2018 06:47 AM

Weld er up!

Radar78 03-31-2018 06:20 AM

Quote:

Originally Posted by spoon (Post 4144720)
Do you have an aftermarket silencer? If so there may be too much tension on spring. My 16 has 1000 miles no issues with a can on it.



I do have an aftermarket silencer yes but this is the third proclimb ive had it on and no trouble in the past. Also, after the first one broke, I made note when installing the second one that there was very little tension on the spring.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Radar78 03-31-2018 06:22 AM

Quote:

Originally Posted by mbcat (Post 4144871)
Weld er up!



I hear ya but I just donít feel like I should have to on a brand new sled.


Sent from my iPhone using Tapatalk

BD-Xtreme 04-19-2018 12:36 PM

Very rare. I think the spring tension might just be too tight with the other muffler.

mbcat 04-23-2018 11:40 AM

That tab is probably too short and spring hangs up on lip of flange on your canister. The spring can't dampen & breaks the tab


All times are GMT -6. The time now is 12:00 AM.


All contents copyright 2007-2017, SnoWest Magazine, Harris Publishing Inc.