PDA

View Full Version : Clunk on take off!


ayup
02-07-2011, 09:44 PM
09 XP X with RER, new to me this season and it's clunked from a standing start since I got it. Doesn't happen though if I ease the throttle. Can't remember if my old 05 REV did the same.

I thought nothing of it 'til a buddy with a new M8 (his doesn't clunk) after riding my sled mentioned it, and now it's got me worried. Primary was overhauled about 250kms ago and I always blast it with compressed air after a ride.

Should I be worried? Clutch or just ratcheting.... any thoughts? Cheers.

Red-eye
02-07-2011, 10:10 PM
Just after you come out of reverse? check chain and or tension.

ayup
02-07-2011, 10:16 PM
Not just after reverse. It clunks when I throttle and the clutch engages. If I'm really light and progressive on the throttle it doesn't clunk.

My chaincase adjustment is finger tight and backed off a bit.

Red-eye
02-07-2011, 10:21 PM
something in the primary. Sticking levers, spring cup, buttons in right with orings ??

ayup
02-07-2011, 11:09 PM
M8 buddy thought spring cup too.

sutton600xp
02-07-2011, 11:31 PM
What was your previous sled? Try not comparing brands. My 2010 XP has a harse engagement compared to my Polaris. Clunk noise might be characteristic of the clutch setup.

ayup
02-07-2011, 11:54 PM
05 REV. I can't remember if it clunked or not.

Just spoke to a friend with an 08 XP, he said his sled does the same.... nothing to be concerned about.

I rode my buddies M8, super smooth and no clunk. Maybe it is just a Doo thing?

sutton600xp
02-08-2011, 12:17 AM
DOO thing for sure....My polaris is alot smoother on engagement. Doo's can be too with aftermarket parts.

winter brew
02-08-2011, 08:13 AM
Belt deflection and chain tension....assuming there are no wear issues.

ayup
02-08-2011, 10:39 AM
Thanks everyone for the advice.